Wednesday, January 18, 2012

Windows: pazudusi ekrāntapete, ikonas, un nevar atvērt folderus

Darbadienas beigās saņēmu zvanu - "atbrauc, man te īsti nesanāk uzinstalēt printeri, nevaru atrast draiverus".
Nu labi, aizbraucu palīdzēt. Izrādās, ka tur bija nevis viens printeris, bet gan veseli 2, un abi vēl pie tam kombo - skaneris ar printeri.

Sākam meklēt draiverus - vienam kompim ir windows 7, otram windows vista. Draiverus atrodu vienam kombo, atsevišķi vēl nākās uzmest skanera softu un viss. Ķeramies pie windows vista un pie otra kombo. Kombo kaste izrādās pārāk veca, draiverus atrast īsti nevar, tīkls džekam arī lēns, bet nu kaut ko atrodu. Izrādas, ka draiveri neīstie :( Meklēju tālāk, laiks iet uz priekšu, pamazām izlīdzēšanas prieks sāk pāriet uz dusmām. Čoms redzot ka īsti man vairs nav vēlmes (pēc ~ 3 stundām), saka - moš uzliec to pašu pirmo kombo verķi arī uz šī kompja, un viss?
Sūda jautājums - tā arī daram. Instalācijas beigās dators ar visvareno windows vista prasa restartu. To arī viņam iedodu. Bet pēc restarta:

Problēma:
1) Nav ekrāntapetes (wallpaper);
2) Labais klikšķis uz desktopa nestrādā;
3) Uz desktopa nav nevienas ikonas;
4) Nevaram ieiet c: vai kādā citā diskā. Folderis it kā uz mirkli atverās, un uzreiz arī aizverās.

Risinājums:
Atveram command prompt (cmd), un ierakstam sekojošu komandiņu:
Sfc /scannow

Pēc kāda laika restarts, un tad arī redzam ka viss ir atpakaļ.

P.s. es pat sākumā mēģināju system restore taisīt uz iepriekšējo dienu, bet - tas nenostrādāja, metās kļūdas.

Cēlonis:
Kaut kas windowsam nepatika sistēmas failos. Vai tas bija dēļ kaut kādiem draivera failiem? Iespējams, lai gan nebiju drošs. Cēloni ilgāk nemeklēju, redzēju ka strādā, teicu, lai zvana, ja vēlreiz kas tāds notiek.
Lielākā problēma, ka šis bija darba dators. Attiecīgi, virsū viss ir licenzēts, īsti reinstall nevar taisīt, lai gan to vajadzētu darīt pēc iespējas ātrāk - pats dators ir ļoti gurdens palicis. Acīmredzot, apaudzis ir viss, kas vien ir varējis apaugt... Bet nu - ja vajadzēs, tad pārinstalēsim, pagaidām lai vēl padarbojas ar šādu pašu...

Padomā labi, pirms skriet darbadienas vakarā, ar tukšu vēderu, kādam palīgā izdarīt it kā mazu darbiņu ;) Es mājās biju nevis ~ 18, bet gan ap 22... Un bez alus, jo bode jau bija ciet...

No comments: